Forumdan Yararlanmak için ÜCRETSİZ üye olunuz.

ROCKTURKEY
Forumdan Yararlanmak için ÜCRETSİZ üye olunuz.

ROCKTURKEY
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Rock , Rock Nedir , Rock ResimLeri , RockTurkey , Rock NickLeri , Rock AvatarLarı , Rock Müzik GrupLarı
 
AnasayfaKapıAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 ETLerin Beslenmedeki Yeri

Aşağa gitmek 
4 posters
YazarMesaj
BяeηĐα

BяeηĐα


AktifLik :
ETLerin Beslenmedeki Yeri Left_bar_bleue999 / 999999 / 999ETLerin Beslenmedeki Yeri Right_bar_bleue

TakımLar : 5
Ruh HaLi : agresif
Mesaj Sayısı : 539
Rep Gücü : 9
Doğum tarihi : 14/04/93
Kayıt tarihi : 03/04/09
Yaş : 31
Nerden : Gǿ†iC C†y

ETLerin Beslenmedeki Yeri Empty
MesajKonu: ETLerin Beslenmedeki Yeri   ETLerin Beslenmedeki Yeri Icon_minitimeC.tesi Nis. 04, 2009 8:02 pm

---------- ETLER ----------

<table height=781 width="99%" border=0><tr><td class=ders-baslik vAlign=top height=777>
Sağlıklı beslenme çerçevesinde temel besin maddelerinden biri olan etler, hayvanların yenebilen kas dokularıdır. Beslenmede, besinlerin içerdiği protein, vitamin ve mineral gibi besin öğeleri büyük önem taşımaktadır. Etler; biyolojik değeri yüksek, iyi kalite protein kaynağıdırlar. Ayrıca A ve özellikle B grubu vitaminleri ile demir, çinko, fosfor ve magnezyum mineralleri bakımından da zengindirler. Ancak etler pahalı bir yiyecek olduğundan yoksul ailelerin yeteri kadar satın alması mümkün olmamaktadır.
Ülkemizde en çok koyun, sığır, kümes hayvanları, deniz ürünleri ve av hayvanlarının etleri kullanılmaktadır. İslam Dini yasakladığından Batı ülkelerinde çok kullanılan domuz eti ülkemizde ancak birkaç büyük şehirde çok az miktarda kullanılmaktadır. Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olmasına, birçok göl ve nehirlere sahip olmamıza rağmen balık tüketimi çok azdır. Hele ki diğer deniz mahsullerinin tüketimi yok denecek kadar azdır. Halbuki su ürünleri, iyi kalitede protein, A, K ve B vitaminleri ile iyot, fosfor ve çinko gibi mineraller bakımından zengindir. Yapılan bilimsel araştırmalarda kırmızı et yerine su ürünlerini tercih eden topluluklarda koroner kalp hastalığının daha az görüldüğü saptanmıştır. Balık, denizden uzak ve küçük kasabalarda diyette çok az yer almaktadır. Ancak, son yıllarda tarla ve göl balıkçılığına önem verilmesi, balık tüketiminin artmasını sağlamıştır.
Protein içeren besinlerin çoğu aynı zamanda yağ da içermektedir. Bu nedenle kırmızı et yerine, beyaz et tüketimine öncelik tanınması; kırmızı et seçiminde koyun ve kuzu eti yerine, az yağlı dana etinin tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır. Özellikle tavuk ve hindinin beyaz eti, en yağsız et sınıfında yer almaktadır. Tabi derilerinin yenilmemesi koşulu ile.
Etler hangi yöntemle pişirilirse pişirilsin hafif veya orta sıcaklıkta uzunca bir sürede pişirilmelidir. Aksi taktirde çok yüksek sıcaklık et proteinlerini katılaştırarak suyunun kaybına ve lezzetinin azalmasına neden olmaktadır. Bilhassa kuru sıcaklıkta pişirilen etlerde bu hususa dikkat edilmelidir. Yüksek sıcaklık derecesinde pişen etlerin protein ve bazı vitamin değerlerinde bir miktar azalma olabilir. En çok zarar gören B 1 vitaminidir. Izgara yapılan etlerde etten damlayan sularla B 12 vitamini ve folat kayıpları da olur. Pişirme etin sindirimini kolaylaştırır, lezzetini artırır. Haşlama, ızgara ve buğulama yöntemiyle pişirilen etlerin sindirimi, yağda kızarmış etlere nazaran daha kolaydır. Ayrıca yağda kızarmış veya ateşe çok yakın ızgara edilmiş etlerde kanser yapıcı nitrozamin gibi zararlı kimyasallar oluşabilir. Bu nedenle yanmış, kararmış olan kısımlarının yenilmemesi gerekir.
Etin, bilhassa fırında rosto şeklinde pişirilmesinde, iç sıcaklığının 70 ? C üstüne çıkması mikropların ölmesi bakımından gereklidir. Pişirilen etler oda sıcaklığında yarım saatten fazla bekletilmemeli, ya hemen tüketilmeli ya da kalan kısmı buzdolabında saklanmalıdır. Çünkü etler ve et içeren yemekler dışarıdan karışacak mikropların üremesi için iyi bir ortamdır.
Kıyma haline getirilmiş etler hazırlandığı gün içinde kullanılmalı, kullanılana kadar soğutucuda tutulmalıdır. Kuşbaşı, biftek gibi etler soğutucuda en çok bir gün tutulabilir. Parçalanmış ya da kıyma haline getirilmiş etler satın alındığı gün kullanılmayacak ise, pişirilecek miktarlar yağlı kağıda ya da et sarmada kullanılan poşetlere sarılarak soğutucunun buzluğunda dondurulmalıdır. Etler, hızlı yöntemle dondurularak -18 ? C'de 3 aya kadar saklanabilir. Pişirilmesine 6-8 saat kala soğutucu kısma alınıp, çözülür çözülmez kullanılmalıdır. İsteğe bağlı olarak mikrodalga fırınların çözdürme fonksiyonu da kullanılabilir. Çözdürülen et, kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.

</TD></TR></TABLE>
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://rockturkey.forumdizini.com
AyseqL
RockTurkey BağımLısı
RockTurkey BağımLısı
AyseqL


AktifLik :
ETLerin Beslenmedeki Yeri Left_bar_bleue500 / 999500 / 999ETLerin Beslenmedeki Yeri Right_bar_bleue

TakımLar : 3
Ruh HaLi : bezgin
Mesaj Sayısı : 1099
Rep Gücü : 3
Doğum tarihi : 30/08/95
Kayıt tarihi : 03/04/09
Yaş : 28
Nerden : GökyüzünDeki mor buLutlarDn xD

ETLerin Beslenmedeki Yeri Empty
MesajKonu: Geri: ETLerin Beslenmedeki Yeri   ETLerin Beslenmedeki Yeri Icon_minitimePaz Nis. 05, 2009 4:40 pm

p.için saoL=]


En son AyseqL tarafından Perş. Nis. 09, 2009 2:14 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
XαηĐяα

XαηĐяα


AktifLik :
ETLerin Beslenmedeki Yeri Left_bar_bleue999 / 999999 / 999ETLerin Beslenmedeki Yeri Right_bar_bleue

TakımLar : 3
Ruh HaLi : asık
Mesaj Sayısı : 553
Rep Gücü : 10
Doğum tarihi : 24/08/94
Kayıt tarihi : 02/04/09
Yaş : 29
Nerden : ﻂě ﻜiĐě ŁěĩŦǿ

ETLerin Beslenmedeki Yeri Empty
MesajKonu: Geri: ETLerin Beslenmedeki Yeri   ETLerin Beslenmedeki Yeri Icon_minitimePtsi Nis. 06, 2009 11:19 pm

saol cnm
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://rockturkey.forumdizini.com
BяeηĐα

BяeηĐα


AktifLik :
ETLerin Beslenmedeki Yeri Left_bar_bleue999 / 999999 / 999ETLerin Beslenmedeki Yeri Right_bar_bleue

TakımLar : 5
Ruh HaLi : agresif
Mesaj Sayısı : 539
Rep Gücü : 9
Doğum tarihi : 14/04/93
Kayıt tarihi : 03/04/09
Yaş : 31
Nerden : Gǿ†iC C†y

ETLerin Beslenmedeki Yeri Empty
MesajKonu: Geri: ETLerin Beslenmedeki Yeri   ETLerin Beslenmedeki Yeri Icon_minitimeSalı Nis. 07, 2009 3:55 pm

SİZLer SAOlUN Smile Embarassed
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://rockturkey.forumdizini.com
Silence_Rocker
RockTurkey Üyesi
Silence_Rocker


AktifLik :
ETLerin Beslenmedeki Yeri Left_bar_bleue58 / 99958 / 999ETLerin Beslenmedeki Yeri Right_bar_bleue

TakımLar : 2
Ruh HaLi : cesur
Mesaj Sayısı : 38
Rep Gücü : 3
Doğum tarihi : 04/11/95
Kayıt tarihi : 30/11/09
Yaş : 28

ETLerin Beslenmedeki Yeri Empty
MesajKonu: Geri: ETLerin Beslenmedeki Yeri   ETLerin Beslenmedeki Yeri Icon_minitimePerş. Ara. 03, 2009 9:32 pm

Saol da en baştaki kod bbcode deil HTML olarak gir görsel gelir Laughing
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
ETLerin Beslenmedeki Yeri
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: RockTurkey GeneL :: BesLenme ve Diyet-
Buraya geçin: